BLANTERSWIFT101

Habeş Kedisi

10 Mart 2019 Pazar
Kedilere olan ilginin fazlaca arttığı, Viktoryen dönemde ilk kere yetiştirilen Habeş Kedisi Abyssinian kedisi, 1871 yılında, Crystal Palace Kedi Şovunda görücüye çıktı. Gösteride üçüncülük kazanması üzerine, kedinin popülaritesi tüm İngiltere’de hızlı bir halde terfi etti. Bu dönem öncesinde, bu kedi türüne ait herhangi bir bulguya rastlanmıyor. Abyssinian, adını ilk defa görüldüğü ve yakalandığı yer olan Abyssinian Savaşı’ndan almakta. Habeş kedisi olarak da bilinir.
Kedi ırkları içinde Abyssinian türü kedilerin yeri ayrıdır. Orta boylu, üçgen kafalı, genel anlamda yeşil veya altın renkli gözleri olan ve uzun kuyruklu Abyssinian türü kediler genel olarak okşanmayı sevmezler. Sadece kendileri istedikleri zaman sahibine sokulurlar ve keyifle oynarlar.
Tüm kedi türleri arasında, kim bilir en aktif karaktere sahip kedi Abyssinianlar. Diğer kedi türlerine bakılırsa çok daha yükseğe tırmanma ve zıplama özelliklerine haiz olan bu kediler fazlaca iyi bir avcı. Geçmiş dönemlerde, İngiltere’de, pek çok sarayda fareleri denetim altına almak için Abyssinian kedileri kullanılmaktaydı. Karakter olarak yüksekte bulunmayı seven Abyssinian kedileri, evde beslendiği zaman sıklıkla yüksek bölgelere tırmanmayı tercih ediyor. Buzdolabı, kapı üstleri, dolaplar ve buna benzer her noktada kedinize rastlayabilirsiniz.Abyssinian cinsi kediler sayıları, dünya harpları esnasında oldukca azalmıştır. Sadece İngilizler bu kedileri o kadar sevmiştir ki, savaş ondan sonra yeni Habeş kedi sahiplendirme getirilmiş ve ırkının devam etmesi sağlanmıştır.

1960’lı yıllar biterken ortaya çıkan tehlikeli bir vürüs, Abyssinian cinsel kediler sayısında yine azalmaya neden olmuştur. Ancak gerekli önlemler alınarak bir kere daha bu türün ortadan kalmasının önüne geçilmiştir.Malum en ünlü kedi ırkları içinde, Abyssinian (Habeş) bakımı basit ve evde beslenmesi eğlenceli bir ırktır. İnsanlar kadar hayvanları da seven, şefkatli bir kedi cinsidir. Abyssinian ölçüde orta değerlere sahip, uzun vücutlu ve kasları gelişmiş bir kedidir. Oynamayı ve zıplamayı seven aktif bir yapısı vardır. Başı üçgendir ve yumuşak hatlara haizdir ve burun kısmı sivri olmaktan ziyade çukur gibidir. Kulaklarının dik duruşu onu çevreındaki her şeyi yakından takip eder izlenimi vermeye yeterlidir. Minnacık kafasında devasa yerleşmiş gözleri ise cinsinin ona mirası olan akıllı duruşunun bir göstergesidir. Habeş Kedisi'nin tüyleri kısadır ve kulaklarında tutamlar halinde tüyler bulunur. Tüylerinin rengi kendine özeldir. Omurga süresince daha koyu olmasının yanı sıra her tüy güruhunun farklı tonda rengi vardır. Bacak kısımlarının içi, vücudun alt kısmı ve boyun altında renkler daha açık olur.

Bu Blogda Ara